Ook leuk

Er is meer te doen rondom NME! Het Natuur- en MilieuEducatie centrum ligt in het mooie Gorechtpark, waar je naast het bezoeken van onze locatie ook heerlijk kunt wandelen. Ons natuurhuis bij uitstek geschikt als begin-/eindpunt voor bijvoorbeeld een leuke wandeling of fietstocht door de Kropswolderbuitenpolder, de Westerbroekstermadepolder of Leinwijk..

Dierenweides

Parkstraat

Begin jaren zestig heeft Sappemeer een Dierenweide gekregen aan de Parkstraat waar voorheen een muziekkoepel was. In deze dierenweide, aangelegd door voormalig gemeente Hoogezand-Sappemeer, lopen verschillende soorten dieren rond. Met een geschiedenis van ruim 50 jaar is dit het oudste dierenparkje in Sappemeer.

Locatie
Parkstraat 29
9611 CG Sappemeer

Noorderpark

Door de gemeente werd in het stedenbouwkundige plan van het Noorderpark een dierenweide opgenomen. De dierenweide is als een extra dimensie aan de groenzone toegevoegd. De verplaatsing is bekostigd door Lefier en grotendeels uitgevoerd door leerlingen van de naast gelegen Dr. Aletta Jacobs college praktijkschool.

Met veel inzet hebben de leerlingen, onder leiding van docent Henk Toppen, gewerkt aan de totstandkoming van het fraaie larikshouten dierenverblijf.

Omdat de buurtvereniging wat meer levendigheid op het veld wilde, zijn er in oktober 2016 een aantal kippen aangeschaft.

De voormalige inpandige volière is toen omgebouwd tot nachtverblijf voor het pluimvee, wat zich nu vrijelijk over het terrein kan bewegen.

Locatie
Frans Halsstraat
9601 HD Hoogezand

De Bijenstal

Direct naast de groentetuin achter de kinderboerderij heeft de plaatselijke afdeling van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) haar verenigingsstal. Een aantal bijenvolken van leden van de afdeling heeft hier een plekje met voldoende stuifmeel en honingdracht.

Door de ligging aansluitend aan de NME en de kinderboerderij is samenwerking voor de hand liggend. Gedurende de zomermaanden (april tot en met september) is er iedere laatste vrijdag van de maand open huis voor belangstellenden. Daarnaast is er een aantal evenementen bij het NME waar de NBV bij aanwezig is (Schaapscheren, Dag van het Park). Buiten deze vaste evenementen is het altijd mogelijk om voor scholen, verenigingen of andere belangstellenden een presentatie en of rondleiding te houden.

Hierbij moet uiteraard rekening gehouden worden met het bijenseizoen. Gedurende de herfst en winter zijn presentaties en voorlichting eventueel wel mogelijk.

Mocht u erover denken, als school of andere belangstellende een wat verdergaande blik in de fascinerende wereld van de honingbij te willen werpen, helpen wij u graag. Voor een
bezoek aan de stal met een kijkje in de bijenkasten lenen de maanden april – juni zich het best.

Meer informatie op de website van het NBV:
www.bijenhouders.nl

De omgeving

Het Gorechtpark is gelegen aan de westkant van Hoogezand. Het park is ca. 50 hectare groot en eind jaren zestig van de vorige eeuw aangelegd. In 2006/2007 is het park deels heringericht door de gemeente en kwamen er meer mogelijkheden om outdoor-activiteiten te beoefenen. De Gorechtvijver, 1 van de vijvers in het park, wordt in de winter gebruikt als ijsbaan.

Het Gorechtpark

Het Gorechtpark is gelegen aan de westkant van Hoogezand. Het park is ca. 50 hectare groot en eind jaren zestig van de vorige eeuw aangelegd. In 2006/2007 is het park deels heringericht door de gemeente en kwamen er meer mogelijkheden om outdoor-activiteiten te beoefenen. De Gorechtvijver, 1 van de vijvers in het park, wordt in de winter gebruikt
als ijsbaan.

De Kropswolderbuitenpolder

De Kropswolderbuitenpolder was vroeger landbouwgebied. Nu is het echter, in samenwerking met gemeente, provincie, waterschap en het Groninger Landschap omgevormd tot natte natuur. Bovendien kan deze polder gebruikt worden als waterberging bij een hoge waterstand. In het natuurgebied kan volop gewandeld en gefietst worden.

De Westerbroekstermadepolder

De Westerbroekstermadepolder was vroeger landbouwgebied. Nu is het echter, in samenwerking met gemeente, provincie, waterschap en het Groninger Landschap omgevormd tot natte natuur. Bovendien kan deze polder gebruikt worden als waterberging bij een hoge waterstand. In het natuurgebied kan volop gewandeld en gefietst worden.

Leinwijk

Leinwijk ligt ten zuidoosten van het Zuidlaardermeer. Het Groninger Landschap probeert dit natuurgebied weer onderdeel te laten uitmaken van het Zuidlaardermeer. Dit doen ze door er water in en uit te laten stromen. Een uitkijktoren kijkt uit over het Zuidlaardermeer, waarbij je het strand van Meerwijk kunt zien liggen. Vlakbij nestelt vaak de bruine kiekendief. Het gebied wordt begraast door Schotse hooglanders.

Het Zuidlaardermeer

Vlakbij het NME ligt het Zuidlaardermeergebied. U kunt hier varen, wandelen, fietsen en nog veel meer. Behalve recreatie vindt u in dit gebied ook veel natuurschoon. Kortom: dit gebied biedt u alles voor een leuk dagje uit.

NME Hoogezand
Burgemeester van Royenstraat West 11a
9602 CR Hoogezand
0598 - 323 040 
nme-kinderboerderij@werkpro.nl 

Volg ons:

Openingstijden:
ma:  08.30 - 16.45 uur
di:    08.30 - 16.45 uur
wo:  08.30 - 16.45 uur
do:   08:30 - 16.45 uur
vr:    08:30 - 16.45 uur
za:   13.30 - 16:00 uur
zo:   13:30 - 16:00 uur

Horeca: Zaterdag en zondag is de horeca gesloten.

Onderdeel van