In en om het Natuurhuis

Een recreatieve trekpleister in de gemeente Midden Groningen op een schitterende locatie met educatieve doeleinden. Laat je kinderen spelenderwijs leren, kijken, voelen ruiken en proeven aan een tal van facetten van de natuur.

Natuurhuis t’Gorecht

Het Natuur- en Milieueducatie Hoogezand, ofwel NME, is meer dan alleen maar een educatief centrum, natuurtuin of kinderboerderij. In de loop der jaren zijn wij uitgegroeid tot een bezoekerscentrum, waar met name kinderen naar hartelust kennis kunnen maken met de natuur. Natuurlijk geldt dit ook voor de volwassenen. Maar wie zijn wij nu eigenlijk en wat doen wij nu precies.

Inmiddels bestaat het NME ruim 10 jaar en is zij volledig ingebed in de gemeente Midden-Groningen. Een recreatievetrekpleister voor alle inwoners en bezoekers uit de omgeving op een schitterende locatie met educatieve doeleinden.

Je kunt hier al dan niet samen met je kinderen genieten van de natuur en met de dieren op de kinderboerderij.

{

Bezoekerscentrum in Hoogezand, waar kinderen naar hartelust kennis kunnen maken met de natuur.

Natuurtuin

Ontdek onze avontuurlijke tuinen rondom het natuurhuis. Kom in aanraking met de vele wonderen die de natuur op kleine schaal te bieden heeft. Ga op onderzoek uit in de vlinder- en insectentuin. Gebruik je zintuigen en ontdek!

Op kleine schaal proberen we tuinen in te richten met inheemse (wilde) planten en cultuurplanten. Zo hebben we een vlinder- en insectentuin ingericht. Een ingezaaide bloemenweide ligt pal naast een ingeplante border. Het doel is de leefomgeving voor insecten zo goed mogelijk in te richten. Dit geldt bijvoorbeeld
ook voor de vogeltuin. Wat hebben vogels nodig naast eten en drinken, voldoende schuilgelegenheid, een stofbadje en een waterbad.

Kinderboerderij

De kinderboerderij bestaat inmiddels 30 jaar en voldoet nog steeds aan een behoefte. Jaarlijks verwelkomen wij nu zo’n 40.000 bezoekers en dat aantal blijft gestaag
groeien. Vooral onze jaarlijkse activiteiten, zoals de schaapscheerdag en de paasfestiviteiten, zijn niet meer weg te denken.

Onze kinderboerderij heeft met name oud-Hollandse rassen, maar ook dieren zoals cavia’s en bijzondere buitenlandse rassen. In en om de boerderij valt van alles te beleven!

De weide

Het terrein van de kinderboerderij is ongeveer 3 hectare groot. De meeste dieren lopen bij ons vrij rond. Een aantal kippen- en
eendenrassen vind je in een ren, net zoals onze konijnen en cavia’s. Voor kleine kinderen is het natuurlijk fantastisch, wanneer ze tussen de dieren kunnen rondlopen. Onder begeleiding van de ouders kun je de geiten en schapen aaien, iets dat menig kind als zeer spannend ervaart.

Ook de gebouwen die op het terrein staan zijn zeker de moeite waard om eens van binnen te bekijken. In het menu aan de linkerkant vind je een beschrijving van deze gebouwen.

Het meenemen van eigen voedsel om dit aan de dieren te geven is helaas niet toegestaan. Dit komt door de veranderde wetgeving. Bovendien krijgen onze dieren dan ook teveel voedsel.

Het huis

Het huis wordt door de verzorgers gebruikt om voor de dieren te zorgen. Er is van alles te vinden om het leven van de dieren zo goed mogelijk te maken. Het huis bestaat al sinds 1988. In het huis staat onder andere een medicijnkast, opbergkast, een warmtekast (surrogaatmoeder voor kuikens), eieren, voer voor de dieren en een keukentje om alles schoon te houden.

In het huis vind je een stelling met boekjes over de dieren die hier rondlopen, maar ook dieren die je hier niet ziet, maar ergens anders misschien wel. In deze boekjes staat informatie over het dier en een aantal opdrachten die je kunt onderzoeken. Bij sommige vragen moet je goed naar het dier kijken om te zien wat hij/zij doet. Een leuke en leerzame manier om meer over de dieren in het park te weten te komen.

De hooischuur

De hooischuur bestaat uit twee delen. Boven is de zolder voor opslag voor hooi en stro en beneden hebben we de caviahokken, de varkensstal, het nachthok en de ziekenboeg.

De zorgstal

De zorgstal wordt in het voorjaar gebruikt als werphok voor de drachtige dieren, maar dient ook als ziekenboeg voor de zieke
dieren.

Het nachthok

Het nachthok is voor de kippen. In het nachthok hangt een nestkast, waar ze eieren kunnen leggen

Het caviahok

De cavia’s hebben ook hun eigen plekje. Ze kunnen binnen vertoeven of naar buiten in een afgesloten ren.

De varkensstal

Dan heb je nog de varkensstal. Hier slapen de varkens ’s nachts. Overdag lopen ze op het veld. Ook hebben ze een varkensren, zodat ze als ze in hun hok zitten toch nog naar
buiten kunnen.

Middenin de hooischuur ligt stro op de grond, hier kunnen de geiten en schapen slapen. De dieren kunnen in de stal eten en
schuilen. De hooischuur is in 1988 gebouwd en na een brand in 1995 opnieuw opgebouwd.

De schuilstal

De schuilstal staat er al vanaf het begin, voordat de kinderboerderij er was stond er een hertenkamp. Hier werd al gebruikt gemaakt van de schuilstal. Dit was in 1969 toen het Gorechtpark werd aangelegd.

De schuilstal is de plek waar de dieren kunnen schuilen tegen het slechte weer. Hier ligt stro op de grond zodat ze lekker kunnen slapen en er hangen hooiruiven zodat ze altijd hooi genoeg hebben om te eten. Er is hier ook een hok waar de drachtige dieren kunnen werpen en anders dient het als
opberghok.

Werken en leren

We zijn aangesloten bij stichting beroepsonderwijs en bedrijfsleven, en zijn een erkende organisatie voor diverse opleidingen.

NME Hoogezand
Burgemeester van Royenstraat West 11a
9602 CR Hoogezand
0598 - 323 040 
nme-kinderboerderij@werkpro.nl 

Volg ons:

Openingstijden:
ma:  08.30 - 16.00 uur
di:    08.30 - 16.00 uur
wo:  08.30 - 16.00 uur
do:   08:30 - 16.00 uur
vr:    08:30 - 16.00 uur
za:   13.30 - 16:00 uur
zo:   13:30 - 16:00 uur

Horeca: vrijdag, zaterdag en zondag is de horeca gesloten.

Onderdeel van