De kinderboerderij bestaat nu inmiddels 30 jaar en voldoet nog steeds aan een behoefte. Jaarlijks verwelkomen wij nu zo'n 40.000 bezoekers en dat aantal blijft gestaag groeien. Vooral onze jaarlijkse activiteiten, zoals de schaapscheerdag en de paasfestiviteiten, zijn niet meer weg te denken.
Onze kinderboerderij heeft met name oud-Hollandse rassen, maar ook dieren zoals cavia's en bijzondere buitenlandse rassen. Tevens valt er in het huis en in de hooischuur van alles te beleven.
De kinderboerderij wordt onderhouden door vrijwilligers, mensen die in een traject zitten bij de BWRI en mensen via WerkPro. Ze worden begeleid door Idriz Neziri, gediplomeerd dierenverzorger. De kinderboerderij is tevens een stagewerkplek voor AOC Terra en voor de Aletta Jacobs College.
We zijn aangesloten bij stichting Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven en dat betekent dat wij kwaliteit en een goede begeleiding bieden aan de stagiares.

Het Terrein
Het Huis
moeder voor kuikens), eieren, voer voor de dieren en een keukentje om alles schoon te houden.
- Medicijnkast: In deze kast staan medicijnen voor alle dieren en andere spulletjes om eventuele ingrepen bij de dieren zo veilig mogelijk te laten verlopen. Bijvoorbeeld: handschoenen, mondkapjes enz. Hier staan ook de spullen om hokken bijvoorbeeld te ontsmetten of te desinfecteren.
- Opbergkast: In deze kast staan heel veel verschillende soorten voerbakjes, drinkbakjes of drinkflesjes. Ieder dier heeft natuurlijk een voerbak nodig en een drinkwaterbak/fles, maar als er een stuk gaat dan heb je een nieuwe nodig, of er komt een nieuw dier in een hok, die moet je dan ook voorzien van eten en water. Daarom is het altijd handig om er een paar in voorraad te hebben. Die staan allemaal in de Opbergkast.
- Warmtekast: Deze warmtekast word ook wel een ‘surrogaatmoeder voor kuikens’ genoemd. Als er in de lente weer kuikens komen, en het is buiten nog te koud, dan kunnen ze daaraan doodgaan. Als dat kan gebeuren, dan komen ze in deze kast. Het is daar lekker warm en ze kunnen goed groeien. Als ze groot genoeg zijn om weer naar buiten te gaan, dan worden ze er weer uitgehaald.
- Eieren: De kippen leggen ook eieren, en die rapen wij op en leggen wij in het huisje neer. Omdat we allemaal verschillende soorten kippen hebben, leggen de kippen ook verschillende soorten eieren. Kleine, grote, dikke en dunne. Deze eieren worden soms verkocht, al is dit niet de gewoonte bij ons.
- Voer: Natuurlijk hebben de dieren ook eten nodig. Net als mensen. Alleen eten de dieren wat anders dan wat wij doen. De geiten eten bijvoorbeeld geitenkorrel. Alle verschillende soorten voer staan netjes op een rijtje en alle voer staat apart per diersoort. Ook staat er de diersoort erbij getekend, als je niet zo goed weet welke diersoort voor voer moet hebben. Bijvoorbeeld bij de varkenskorrel staat een varkentje getekend.
- Keuken: Deze keuken is niet bedoelt om te koken, maar om bijvoorbeeld emmers en bakken schoon te maken. Er staan oude afwasborstels en de andere schoonmaakspullen om alles hygiënisch en schoon te houden.
- Informatie: Verder staat er in het huisje een stelling met boekjes over de dieren. Over dieren die hier rondlopen, maar ook dieren die je hier niet ziet, maar ergens anders misschien wel. In deze boekjes staat informatie over het dier en vragen die je kan maken. Bij sommige vragen moet je goed naar het dier kijken om te zien wat hij/zij doet. En als je alle dieren hebt gehad, dan weet je al heel veel over de dieren die rondlopen op de kinderboerderij.
De Hooischuur
De Schuilstal

Oud-Hollandse Rassen
Zeldzame landbouwhuisdierrassen, het behouden waard!
Oude huisdierrassen, die de basis vormden voor de moderne rassen, zijn kleine populaties geworden of worden zelfs met uitsterven bedreigd. Zij kunnen het niet meer opnemen tegen de moderne hoogproductieve rassen, ze zijn zeldzaam geworden. Toch zijn er goede redenen om deze bedreigde rassen te behouden.
Oude rassen zijn het resultaat van fokkerskunst uit het verleden en hebben een aparte cultuurhistorische waarde. Zij vormen een bron van biologische verscheidenheid en laten zien welke variatie aan rassen onze voorouders met gerichte selectie en fokkerij hebben bereikt.
Ze hebben een recreatieve waarde want ze vertonen een rijke variatie aan vormen en kleuren. Ze zijn daardoor bij uitstek geschikt om in te zetten in landschappen, parken, recreatiegebieden en op kinderboerderijen. En ze hebben wetenschappelijke waarde. In combinatie met archeologische vondsten geven ze inzicht in landbouw-methoden uit vroeger tijden.
Oude huisdierrassen hebben op termijn mogelijk praktische betekenis voor de huidige, ver gespecialiseerde veeteelt. Ze vormen namelijk een reservoir van erfelijke eigenschappen die van nut kunnen zijn als door veranderde vragen vanuit de landbouw of de maatschappij de ver doorgefokte huidige rassen aan deze eisen niet meer kunnen voldoen. Denk bijvoorbeeld aan aparte rassen op biologische bedrijven.
Daarnaast zijn ze praktisch van belang omdat ze vaak weinig eisen stellen aan hun omgeving en daardoor geschikt zijn voor gebruik bij het beheer (begrazing) van natuurterreinen.
Onze kinderboerderij heeft als doel gesteld om vrijwel alleen zeldzame huisdierrassen te houden.