Kinderboerderij

De kinderboerderij bestaat nu inmiddels 30 jaar en voldoet nog steeds aan een behoefte. Jaarlijks verwelkomen wij nu zo'n 40.000 bezoekers en dat aantal blijft gestaag groeien. Vooral onze jaarlijkse activiteiten, zoals de schaapscheerdag en de paasfestiviteiten, zijn niet meer weg te denken.

Onze kinderboerderij heeft met name oud-Hollandse rassen, maar ook dieren zoals cavia's en bijzondere buitenlandse rassen. Tevens valt er in het huis en in de hooischuur van alles te beleven.

De kinderboerderij wordt onderhouden door vrijwilligers, mensen die in een traject zitten bij de BWRI en mensen via WerkPro. Ze worden begeleid door Idriz Neziri, gediplomeerd dierenverzorger. De kinderboerderij is tevens een stagewerkplek voor AOC Terra en voor de Aletta Jacobs College.

We zijn aangesloten bij stichting Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven en dat betekent dat wij kwaliteit en een goede begeleiding bieden aan de stagiares.

Het Terrein

Het terrein van de kinderboerderij is ongeveer 3 hectare groot en is aan de noordwestzijde van het Gorechtpark gelegen. De meeste dieren lopen bij ons vrij rond. Een aantal kippen- en eendenrassen zitten vast in rennen, net als onze konijnen en cavia's. Voor kleine kinderen is het natuurlijk fantastisch, wanneer ze tussen de dieren kunnen rondlopen. Onder begeleiding van de ouders mogen ze zelfs de geiten en schapen aaien, iets dat menig kind als zeer spannend ervaart.
Het meenemen van eigen voedsel om dit aan de dieren te geven is helaas niet meer toegestaan. Dit komt door de veranderde wetgeving. Bovendien krijgen onze dieren dan ook teveel voedsel. Sommige van onze dieren zijn dan ook tonnetje rond.
Ook de gebouwen die op het terrein staan zijn zeker de moeite waard om eens van binnen te bekijken. In het menu aan de linkerkant vindt u een beschrijving van deze gebouwen.

Het Huis

Dit huis word door de verzorgers gebruikt om voor de dieren te zorgen. Er is van alles te vinden om het leven van de dieren zo goed mogelijk te maken. Het huis bestaat al sinds 1988. In het huis staat onder andere een medicijnkast, opbergkast, een warmtekast (surrogaat-
moeder voor kuikens), eieren, voer voor de dieren en een keukentje om alles schoon te houden.
Verder staat er een stelling met informatieboekjes voor kinderen.
  • Medicijnkast: In deze kast staan medicijnen voor alle dieren en andere spulletjes om eventuele ingrepen bij de dieren zo veilig mogelijk te laten verlopen. Bijvoorbeeld: handschoenen, mondkapjes enz. Hier staan ook de spullen om hokken bijvoorbeeld te ontsmetten of te desinfecteren.
  • Opbergkast: In deze kast staan heel veel verschillende soorten voerbakjes, drinkbakjes of drinkflesjes. Ieder dier heeft natuurlijk een voerbak nodig en een drinkwaterbak/fles, maar als er een stuk gaat dan heb je een nieuwe nodig, of er komt een nieuw dier in een hok, die moet je dan ook voorzien van eten en water. Daarom is het altijd handig om er een paar in voorraad te hebben. Die staan allemaal in de Opbergkast.
  • Warmtekast: Deze warmtekast word ook wel een ‘surrogaatmoeder voor kuikens’ genoemd. Als er in de lente weer kuikens komen, en het is buiten nog te koud, dan kunnen ze daaraan doodgaan. Als dat kan gebeuren, dan komen ze in deze kast. Het is daar lekker warm en ze kunnen goed groeien. Als ze groot genoeg zijn om weer naar buiten te gaan, dan worden ze er weer uitgehaald.
  • Eieren: De kippen leggen ook eieren, en die rapen wij op en leggen wij in het huisje neer. Omdat we allemaal verschillende soorten kippen hebben, leggen de kippen ook verschillende soorten eieren. Kleine, grote, dikke en dunne. Deze eieren worden soms verkocht, al is dit niet de gewoonte bij ons.
  • Voer: Natuurlijk hebben de dieren ook eten nodig. Net als mensen. Alleen eten de dieren wat anders dan wat wij doen. De geiten eten bijvoorbeeld geitenkorrel. Alle verschillende soorten voer staan netjes op een rijtje en alle voer staat apart per diersoort. Ook staat er de diersoort erbij getekend, als je niet zo goed weet welke diersoort voor voer moet hebben. Bijvoorbeeld bij de varkenskorrel staat een varkentje getekend.
  • Keuken: Deze keuken is niet bedoelt om te koken, maar om bijvoorbeeld emmers en bakken schoon te maken. Er staan oude afwasborstels en de andere schoonmaakspullen om alles hygiënisch en schoon te houden.
  • Informatie: Verder staat er in het huisje een stelling met boekjes over de dieren. Over dieren die hier rondlopen, maar ook dieren die je hier niet ziet, maar ergens anders misschien wel. In deze boekjes staat informatie over het dier en vragen die je kan maken. Bij sommige vragen moet je goed naar het dier kijken om te zien wat hij/zij doet. En als je alle dieren hebt gehad, dan weet je al heel veel over de dieren die rondlopen op de kinderboerderij.

De Hooischuur

De hooischuur is te verdelen in twee delen. Boven is de zolder voor opslag voor hooi en stro en beneden hebben we de caviahokken, de varkensstal, het nachthok en de ziekenboeg.
De ziekenboeg:
De ziekenboeg wordt in het voorjaar ook gebruikt als werphok voor de drachtige dieren. Daar zijn ze veilig en kan er voor hun en de lammetjes gezorgd worden. De ziekenboeg dient ook als extra stal. Wanneer een dier even alleen gezet moet worden (bv wanneer deze nieuw is) kan hij daar verblijven en als er een hok verbouwd word kunnen de dieren daar ook heen.
 
Het nachthok:
Het nachthok is voor de kippen. ’s Nachts als ze willen slapen kunnen ze daar heen. In het nachthok hangt een nestkast, waar ze eieren kunnen leggen en ze hebben stokken waar ze op kunnen gaan. Daar voelen ze zich veilig, omdat de vos kan dan niet bij hun komen.
 
Het caviahok:
De cavia’s hebben ook hun eigen plekje. Ze kunnen binnen vertoeven en wanneer ze dit willen ook naar buiten gaan in een afgesloten ren. Bij het caviahok ligt ook altijd wat hooi en stro. Dit ligt daar zodat je niet iedere keer naar de zolder hoeft.
 
De varkensstal:
Dan heb je nog de varkensstal. Hier slapen de varkens ’s nachts. Overdag lopen ze op het veld. Ook hebben ze een varkensren, zodat ze als ze in hun hok zitten toch nog naar buiten kunnen.
 
Middenin de hooischuur is nog een ruimte over. Hier ligt stro op de grond waar de geiten en schapen kunnen slapen. Ook hangen er hooiruiven. De dieren kunnen hier lekker eten en het dient ook om te schuilen.
 
De hooischuur is gebouwd in 1988. Na een brand in 1994/1995 is in 1995 de hooischuur opnieuw opgebouwd.

De Schuilstal

De schuilstal is de plek waar de dieren kunnen schuilen tegen het slechte weer. Hier ligt stro op de grond zodat ze lekker kunnen slapen en er hangen hooiruiven zodat ze altijd hooi genoeg hebben om te eten. Er is hier ook een hok waar de drachtige dieren kunnen werpen en anders dient het als opberghok.
 

Oud-Hollandse Rassen

Oude huisdierrassen, die de basis vormden voor de moderne rassen, zijn kleine populaties geworden of worden zelfs met uitsterven bedreigd. Zij kunnen het niet meer opnemen tegen de moderne hoogproductieve rassen, ze zijn zeldzaam geworden. Toch zijn er goede redenen om deze bedreigde rassen te behouden.

 

Oude rassen zijn het resultaat van fokkerskunst uit het verleden en hebben een aparte cultuurhistorische waarde. Zij vormen een bron van biologische verscheidenheid en laten zien welke variatie aan rassen onze voorouders met gerichte selectie en fokkerij hebben bereikt.

Ze hebben een recreatieve waarde want ze vertonen een rijke variatie aan vormen en kleuren. Ze zijn daardoor bij uitstek geschikt om in te zetten in landschappen, parken, recreatiegebieden en op kinderboerderijen. En ze hebben wetenschappelijke waarde. In combinatie met archeologische vondsten geven ze inzicht in landbouw-methoden uit vroeger tijden.

Oude huisdierrassen hebben op termijn mogelijk praktische betekenis voor de huidige, ver gespecialiseerde veeteelt. Ze vormen namelijk een reservoir van erfelijke eigenschappen die van nut kunnen zijn als door veranderde vragen vanuit de landbouw of de maatschappij de ver doorgefokte huidige rassen aan deze eisen niet meer kunnen voldoen. Denk bijvoorbeeld aan aparte rassen op biologische bedrijven.

Daarnaast zijn ze praktisch van belang omdat ze vaak weinig eisen stellen aan hun omgeving en daardoor geschikt zijn voor gebruik bij het beheer (begrazing) van natuurterreinen.

Onze kinderboerderij heeft als doel gesteld om vrijwel alleen zeldzame huisdierrassen te houden.