Haaien bij het NME

Twee kleine zandhaaitjes

Wie bij Natuur- en Milieu Educatie in Hoogezand allereerst denkt aan kinderboerderij, bloementuin, activiteiten en lessen voor basisschoolkinderen over bijvoorbeeld bijtjes, kikkers en paddenstoelen, die heeft het helemaal bij het rechte eind…..Vooral voor de onderbouw van het basisonderwijs is er volop gelegenheid om op ons terrein met beestjes en bloemetjes kennis te maken.

Voor de bovenbouwers, die vaak toen ze jonger waren met hun school bij deze lessen zijn geweest, is het evenwel een uitdaging om lessen aan te bieden die al wat meer aansluiten op de actualiteit van behoud van natuur en biodiversiteit: de blik van 7/8 ste groepers gaat zich meer op de wereld en de eigen plek daarin richten; en daar springen we op in.

Bijvoorbeeld met een nieuwe les over haaien, die de afgelopen twee weken werd gegeven. Blij verrast was het educatieteam met het feit dat jonge kinderen al aardig wat bleken te weten over de benarde positie van deze ernstig bedreigde vissensoort en over de gevolgen daarvan voor de voedselketens in zee….terwijl wij er nog op rekenden dat er nog heel wat misverstanden over de vermeende ‘gevaarlijkheid’ van haaien zouden moeten worden weggenomen: in films en games wordt een haai immers nog al te vaak opgevoerd als een bloeddorstige moordenaar die uit is op
mensenvlees!

Het zelf mogen onderzoeken van verse gevlekte gladde haaitjes (overleden in vissersnetten als onbedoelde bijvangst) was duidelijk het hoogtepunt: aanvankelijk werden er een paar neuzen dichtgeknepen (ja ja; een haai ruikt inderdaad naar vis, wat hij ook is…), even later stonden ook de
meest gereserveerden met de neus boven op de nieuwe smartphone-microscopen, die die haaiengebitjes, kieuwen, huid en vinnen 60x vergroot toonden. Waarbij het ook vragen regende de voortplanting: er bleken namelijk benedenbuikse onderdelen op de haaitjes te zitten die eerder
leken op die van zoogdieren (!) dan op die van een vis: hoe zat dat???

Hierbij een aantal foto’s die tijdens dit ‘haaien-prakticum’ door de kinderen zelf zijn genomen: Prachtige scherpe opnames van professionele kwaliteit.

De ribbelstructuur die kleine zandhaaitjes in hun bek hebben in plaats van scherpe tanden

‘Ampullen van Lorenzini’: de tastzintuigen waarmee de haai elektrische pulsjes waarneemt die veroorzaakt worden door spiersamentrekkingen van prooivissen.

Laat een bericht achter