Zintuigentuin

Oppervlakte: 600 m2

zintuigenbakkenIn deze thematuin valt van alles te ontdekken waar zintuigen bij nodig zijn. Voelen, ruiken, zien en horen worden door verschillende opstellingen gestimuleerd.

Op de afdeling VOELEN is een ‘blote voetjespad’ aangelegd. Over een lengte van 10 meter zijn verschillende soorten verharding gebruikt. Zand, grind, schelpen en houtsnippers voelen allemaal anders aan. Ook zijn er ‘voelbakken’ aangebracht met verschillende plantensoorten om te voelen.

De afdeling RUIKEN is vertegenwoordigd door verschillende geurende planten

XylofoonHet ZIEN wordt getriggerd door bijzondere bloeivormen, maar ook door de aanleg van aparte elementen in de tuin. Direct bij de ingang steken coniferenwortels op hun kop uit de grond. Dat is de wereld op zijn kop. Bovenop de wortels groeien weer (onkruid)planten. Een speelse manier om je groenafval te verwerken. Even verderop is een pergola begroeid met allerlei soorten klimplanten. Rechts van de pergola is een kuil gegraven. Deze doet dienst als bodemprofielkuil. Grond kun je ruiken, voelen en zien. De verschillende lagen hebben allemaal andere eigenschappen.

Blote voetenpadDe afdeling HOREN wordt uitgebeeld met windharpen van verschillende materialen. Er is een houten xylofoon neergezet van verschillende houtsoorten en een harp. Bamboe en riet ruisen in de wind, enz.

Voor het evenwichtsorgaan zijn allemaal stammen neergelegd waar kinderen overheen kunnen lopen. Goed om te leren samenwerken, immers ze moeten elkaar helpen om in evenwicht te blijven. Dan staat er nog een natuurlijke trampoline: een gat waarin wilgentwijgen worden verzameld en waar kinderen op kunnen springen.

Het vlinderhok is een schuurtje waarin kinderen dingen kunnen knutselen wat met vlinders te maken heeft.